Gândeşte-te la două animale: unul pe care l-ai văzut şi unul pe care nu l-ai văzut niciodată în realitate. Să zicem un căţel şi un urs polar. Căţelul îl ştii foarte bine, l-ai văzut, l-ai mângâiat, l-ai auzit cum latră, i-ai dat cu şutul şi te-a muşcat, te-ai jucat cu el… În schimb despre ursul polar ştii doar ce-ai văzut la televizor sau ai citit, şi-l poţi recunoaşte pentru că l-ai văzut în poze. Când te gândeşti la animalele astea două, este vreo diferenţă între procesele din capul tău?

Mintea construieşte o formă pentru fiecare lucru pe care îl observă. Procesul memoriei şi al amintirilor poate fi complicat, dar funcţionează la fel pentru un lucru real şi unul imaginar. Când vezi ceva, se creează o conexiune neuronală. Când îţi imaginezi ceva se creează acelaşi tip de conexiune neuronală. Este acelaşi proces. Când vezi un căţel îl recunoşti. Când vei vedea un urs polar la zoo sau la polul nord îl vei recunoaşte, cu toate că e prima oară când îl vezi. Deoarece pentru minte nu există absolut nicio diferenţă între o stare reală şi una construită.

Tu ştii asta foarte bine şi apropo, o foloseşti foarte des să te demotivezi. Exact, să te DEmotivezi. Aminteşte-ţi de ultima oară când ai dat rateu şi-o să te simţi ca un ratat, chiar dacă sunt ani de atunci. Imaginează-ţi iubita (sau iubitul) în pat cu altcineva şi-o să te simţi gelos şi supărat. De ce? Nici măcar nu s-a întâmplat! Deoarece pentru minte nu există diferenţă între o experienţă reală şi una imaginară.

Acum că ştii chestia asta, ce faci cu ea? O foloseşti să te motivezi! Să fii fericit, să te simţi bine, să fii sănătos şi bogat şi ce mai vrei tu. Imaginează-ţi că eşti fericit. Mintea va crede că eşti fericit şi-n maxim şaizeci de secunde vei fi cu adevărat. Creierul va trimite substanţele plăcerii în organism şi te vei simţi fericit fără niciun motiv anume. De parcă ai avea nevoie! Este acelaşi principiu despre care am vorbit în Reţeta fericirii.

Asta nu înseamnă să te minţi pe tine. Imaginaţia este un lucru foarte util pentru că în primă fază îţi imaginezi, pe urmă lucrurile încep să se întâmple. Este singurul mod în care funcţionează absolut totul pe lumea asta. Creaţia porneşte cu un gând. Când vrei să mănânci prima oară te gândeşti la asta. Se va întâmpla. Te gândeşti că vrei să pleci la club şi peste câteva ore se va întâmpla. Te gândeşti că vrei să ai un copil şi peste cel puţin nouă luni se va întâmpla. Totul porneşte de la un gând, iar cât de mult durează materializarea lui depinde doar de tine şi de eficienţa celorlalte gânduri pe care le ai.